Cierpienie jako wartość i sens ludzkiej egzystencji - Barłóg, Krystyna (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2013)
Treścią artykułu uczyniono cierpienie jako szczególną wartość dla rozwoju, stawania się człowiekiem. Analizie poddano ból, cierpienie, jego rodzaje, etapy, trajektoryjny przebieg, traumę osób nim dotkniętych, a jednocześnie fenomen ludzkiego cierpienia dla lepszego doświadczania siebie, konstruktywnego, kreatywnego, duchowego rozwoju, dla rozwoju człowieczeństwa.