Praca podstawową kategorią pedagogiki pracy i jej aksjologizm - Baraniak, Barbara (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2013)
Podjęte w tym tekście rozważania dowodzą, że praca to nie tylko jedna z podstawowych kategorii pojęciowych pedagogiki pracy, ale również wartość istotna dla procesu edukacji, a przede wszystkim dla człowieka. Pracę człowiek postrzega jako wartość nie tylko samą w sobie, ale źródło innych wartości. Wyrażają je efekty pracy człowieka będące źródłem dobra dla innych.