Діалог культур у фаховій підготовці педагога - Біляковська, Ольга; Мацевко-Бекерська, Лідія (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2013)
Przygotowanie „nauczyciela-Europejczyka” powinno być skierowane na rozwijanie jego otwartości na świat, szacunek dla kultur różnych narodów oraz skupiać się na kształtowaniu umiejętności dialogu z innymi kulturami. Współczesny nauczyciel musi być mobilny w swoim rozwoju i pracy, powinien posiadać systemowe i krytyczne myślenie oraz rozumieć związki i wzajemne zależności decydujące o rozwoju społecznym. W artykule tym analizujemy różne aspekty formowania nauczyciela-fachowca, który charakteryzuje się odpowiedzialnością za własny rozwój zawodowy, naukowy i twórczością w działalności praktycznej, a także nieustającą pracą nad systematycznym doskonaleniem.