Edukacja kulturowa wobec problemów współczesnej cywilizacji - Świdrak, Małgorzata (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2013)
Artykuł Edukacja kulturowa wobec problemów współczesnej cywilizacji dotyczy zadań, jakie ma do spełnienia współczesna edukacja kulturowa, zwłaszcza w epoce nowoczesnej ponowoczesności. Autorka stara się wyjaśnić przyczyny kryzysu kondycji humanistycznej człowieka, kryzysu wychowania, a tym samym kryzysu edukacji kulturowej. Wskazuje na sposoby, przyczyny pokonania owego kryzysu edukacyjno-kulturowego, który dotyczy sfery wartości człowieka, żyjącego w ponowoczesnym świecie, który zapomniał o swoim filogenetycznym dziedzictwie kulturowo-humanistycznym.