Emancypacja kobiet – nowy wzorzec wychowawczy w XIX i XX wieku - Urbańska, Magda (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2013)
W XIX i XX w. emancypacja kobiet stała się nowym wzorem wychowawczym, zmieniającym wyobrażenie o roli kobiety w społeczeństwie. Jej głównymi postulatami były: dostęp kobiet do wyższego wykształcenia, możliwość pracy zawodowej oraz posiadanie praw wyborczych. Emancypacja oznaczała rozszerzenie roli społecznej kobiety na sferę pozarodzinną i zrównanie praw z mężczyznami, a jako nowy wzorzec wychowawczy stała się przedmiotem debaty publicznej. Celem artykułu jest ukazanie historycznego kontekstu emancypacji kobiet i kształtowania się wzorów kulturowych i prawnych, które umożliwiły realizację emancypacyjnych postulatów, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji w Polsce na przełomie XIX i XX w.