Zachowania prozdrowotne studentów fizjoterapii Uniwersytetu Rzeszowskiego - Sobczak, Katarzyna (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2013)
Zachowania prozdrowotne to formy celowej aktywności ukierunkowanej na umacnianie własnego zdrowia. Są to: odpowiednio zbilansowana dieta, unikanie używek, aktywność ruchowa, dbanie o ciało, badania profilaktyczne. Celem badań własnych było poznanie wybranych zachowań prozdrowotnych studentów fizjoterapii UR.