Adolescentná mládež a vnímanie rovesníkov s problémom alkoholu z hľadiska rodu - Schnitzerová, Eva (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2013)
Článok má teoreticko-empirický charakter. Je zameraný na vnímanie mladých konzumentov alkoholu, osobitne z rodového hľadiska. Prieskumnú vzorku tvoria študenti a študentky stredných škôl. Výsledky dotazníkového prieskumu ukázali: a) Študentky i študenti vnímajú konzumentov alkoholu oboch pohlaví negatívne; b) Rodový aspekt sa prejavil na strane posudzovateľov. Študentky ako posudzovateľky sú „prísnejšie”. Konzumentov alkoholu (oboch pohlaví) vnímajú negatívnejšie ako študenti – posudzovatelia; c) Vo vnímaní konzumentov a konzumentiek alkoholu sa rodová optika neprejavila. Dievčatá, ktoré pijú alkohol neboli v našom prieskume vnímané negatívnejšie ako chlapci – konzumenti alkoholu.