Patriotyzm religijno-kulturowy pokolenia 60-latków na Podkarpaciu - Lulek, Barbara (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2025)
Jednym z wymiarów patriotyzmu jest emocjonalny stosunek jednostek i grup do kultury narodowej, tradycji, poczucia tożsamości, języka oraz religii. W artykule przedstawiono typowe dla pokolenia 60-latków, mieszkańców Podkarpacia, komponenty patriotyzmu religijno-kulturowego skoncentrowane wokół pamięci historycznej, wartości i ideałów, kultury narodowej oraz dziedzictwa wiary. Zaprezentowano wyniki badań ilościowych, w świetle których patriotyzm religijno-kulturowy ankietowanych seniorów z Podkarpacia bez względu na płeć odnosi się do ojczyźniano-parafialnego stosunku do ojczyzny.