Sumienie jako kategoria transcendentnego wychowania - Garbarz, Andrzej (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2015)
W prezentowanym tekście skoncentrowano się na fenomenie sumienia, jego interpretacji i kształtowaniu się. Podjęto kwestię znaczenia relacji osobowych w rozwoju sumienia. Zwrócono uwagę na związki sumienia z prawem i tradycją.