Zjawisko eurosieroctwa w świetle badań statystycznych i w opiniach społecznych - Skoczyńska-Prokopowicz, Barbara (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2015)
Prezentowany tekst dotyczy funkcji rodziny oraz zmian, jakie w niej zachodzą w sytuacji migracji zarobkowej rodzica/rodziców. Autorka przytacza definicję zjawiska eurosieroctwa, ukazuje także skalę tego problemu, który jest jednym ze skutków ubocznych migracji, na podstawie badań prowadzonych na szczeblu regionalnym oraz badań własnych.