Statystyczna ocena zmian w szkolnictwie wyższym w Polsce w latach 1999–2013 - Stec, Małgorzata (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2015)
Celem artykułu jest ocena sektora szkolnictwa wyższego w Polsce w latach 1999–2013 oraz wskazanie kierunków jego zmian. Ocenie poddano następujące wskaźniki charakteryzujące sektor szkolnictwa wyższego: liczbę szkół wyższych, liczbę studentów i ich strukturę, kadrę akademicką, najbardziej popularne kierunki kształcenia oraz uczelnie wyższe.