Wokalna ekspresja we wczesnych latach nauczania: dydaktyczny eksperyment z udziałem studentów Uniwersytetu w Saragossie - García, Nadal; López Casanova, Belén (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2015)
Artykuł ten prezentuje edukacyjny eksperyment zrealizowany ze studentami Uniwersytetu w Saragossie. Muzyka stanowi narzędzie do rozwijania różnych typów uczenia się w sposób ogólny i interdyscyplinarny. Biorąc pod uwagę różnorodność studentów, ustanowiono nowe strategie dla rozwijania umiejętności uczenia się, używając metodologii współpracy. W badaniu brali udział studenci kierunku edukacji wczesnoszkolnej oraz profesorowie różnych dziedzin edukacji, pracujący na Uniwersytecie w Saragossie (Hiszpania). Muzyka została użyta, aby stymulować emocje, rozwinąć wrażliwość, pamięć i wyobraźnię. Głównym celem było uświadomienie studentom, jak ważne są głos i muzyka jako drogi ekspresji w procesie uczenia w ujęciu ogólnym i interdyscyplinarnym. Wyniki ukazują braki w wiedzy studentów w zakresie muzyki, a także przybliżają zmiany w podejściu uczestników do projektu, gdy zrozumieli, na czym on polega.