Jakim językiem o rodzinie mówi współczesna młodzież? - Romanek, Beata (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2014)
Prezentowane rozważania można podzielić na dwie części. Pierwsza jest poświęcona przemianom, jakie zaszły w funkcjonowaniu rodziny na przestrzeni ostatnich lat. Odnosi się do zmian w strukturze rodziny, innych sposobów realizacji podstawowych funkcji tej jednostki społecznej. Następnie zostały zaprezentowane wyniki analizy wypracowań uczniowskich na temat rodziny i jej postrzegania przez współczesne nastolatki. Analizie poddano nie tylko argumenty i przykłady do nich, ale także język wypracowań.