Zjawisko wagarowania wśród uczniów szkół gimnazjalnych – raport z badań - Papier, Małgorzata (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2014)
Wśród aktualnych zachowań ryzykownych uczniów niezmiennie wymienia się wagary. Należy rozpatrywać je także w kategorii trudności wychowawczych, które przeżywa młodzież. Szczególnie ważne jest dostrzeżenie roli, jaką pełnią wagary w świadomości uczniów w kontekście dorastania, przeżywanego buntu, określania własnej tożsamości. Wskazano tutaj na podział wagarowania ze względu na kryterium częstotliwości, formy oraz sposoby realizacji, a także przyczyny. Wskazane zagadnienia teoretyczne zobrazowano poprzez prezentację wyników badań własnych. Grupa uczniów została podzielona według płci, miejsca zamieszkania oraz otrzymywanych ocen. Słowa kluczowe: trudności wychowawcze, wagary, przyczyny wagarowania.