Kierowanie klasą szkolną – kreowanie poczucia sprawstwa - Piątek, Teresa (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2014)
Nauczyciel kierując klasą szkolną, tworzy środowisko stymulujące rozwój ucznia, w którym wymagania o charakterze wyzwań równoważą różnorodne formy wsparcia i pomocy. Aby interakcje społeczne, które zachodzą pomiędzy uczestnikami procesu edukacyjnego, były satysfakcjonujące i inspirujące dla każdej ze stron, muszą opierać się na dobrych wzajemnych relacjach zaspokajających potrzebę bezpieczeństwa i autonomii każdego z podmiotów: ucznia i nauczyciela. Podmiotowość współczesnej edukacji sprowadza się między innymi do poszerzania poczucia wpływu na zdarzenia zachodzące wokół jednostki, poczucia własnej skuteczności, czyli wiary we własne możliwości skutecznego działania, a więc – poczucia kontroli wewnętrznej.