Funkcjonowanie społeczeństwa obywatelskiego w Polsce w opinii studentów - Skoczyńska-Prokopowicz, Barbara (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2014)
Autorka opracowania definiuje pojęcie społeczeństwa obywatelskiego, określa zasady, warunki dla jego zaistnienia, funkcje i cechy, takie jak pluralizm, konflikt, aktywność i obywatelskie poczucie współodpowiedzialności. W drugiej części przytacza przeanalizowane wypowiedzi młodych ludzi, w jaki sposób oni rozumieją swoje funkcjonowanie w społeczeństwie obywatelskim. W konkluzji zwraca uwagę na rolę szkoły, w tym uniwersytetu i szkoły wyższej, oraz nauczyciela w budowaniu świadomości obywatelskiej.