Szkolnictwo wyższe w Polsce w opinii młodzieży studenckiej - Stec, Małgorzata (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2014)
W artykule przeprowadzono badanie opinii studentów na temat procesu kształcenia. Przebadano ponad 150 studentów. Ocenie poddano motywy studiowania, programy kształcenia, kadrę akademicką, system szkolnictwa czy znajomość systemu bolońskiego. Z badań wynika, że w Polsce warto mieć wyższe wykształcenie, pomaga ono znaleźć pracę, ale system kształcenia jest niedostosowany do potrzeb rynku pracy. W programach kształcenia powinno być więcej godzin przeznaczonych na naukę języków obcych oraz przedmioty kierunkowe. Ważne są umiejętności pedagogiczne nauczycieli akademickich. Studenci nie potrafią jednoznacznie ocenić, czy polskie uczelnie kształcą lepiej niż zagraniczne, w większości nie posiadają dobrej orientacji w założeniach procesu bolońskiego.