Problemy globalnej edukacji dorosłych XXI wieku - Aleksander, Tadeusz (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2013)
Prezentowany tekst ukazuje edukację dorosłych jako ważne ogniwa uczenia się człowieka w ciągu całego życia. Działania na rzecz jej rozwoju są przejawem troski o dobro poszczególnych krajów i kontynentów. Wyrazem zainteresowania stanem i przyszłością edukacji dorosłych są międzynarodowe konferencje naukowe umożliwiające badaczom wymianę doświadczeń i projektowanie strategii jej rozwoju.