Znaczenie rodziny w pomnażaniu kapitału ludzkiego - Frączek, Zofia (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2013)
Rodzina poprzez wypełnianie istotnych funkcji i zadań stanowi pierwsze i podstawowe środowisko dla budowania kapitału ludzkiego. Problemy, których rodzina dziś doświadcza, są zagrożeniem dla jej rozwoju oraz rozwoju społecznego. W tych okolicznościach niezbędne staje się konstruowanie prawnych i instytucjonalnych środków wspierania rodziny.