Przykładowy scenariusz działania w zakresie studium indywidualnego przypadku - Krauz, Antoni; Krauz, Agnieszka (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2013)
Prezentowany artykuł przedstawia propozycje ogólnych zasad i procedury postępowania przy rozpatrywaniu i wyjaśnianiu problemów ucznia z wykorzystaniem metody indywidualnego przypadku. Przeprowadzone badania oparto na przykładzie ucznia szkoły podstawowej. Dokonano wszechstronnej charakterystyki ucznia z zakresu sytuacji rodzinnej, oceny z dotychczas owego i aktualnego okresu uczęszczania do szkoły. Opracowany scenariusz i rozpatrywane zagadnienia zostały ujęte według zasad przedstawionych przez T. Pilcha z wykorzystaniem następujących technik i narzędzi badań: wywiadu, analizy dokumentów, obserwacji, ankiety, badania socjometrycznego. Zastosowana metoda pozwoliła na przedstawienie stosownych wniosków, diagnozy dla rodziców oraz kadry dydaktycznej szkoły w zakresie podjęcia działań terapeutycznych, udzielenia pomocy uczniowi celem wyjścia z niektórych uwikłanych sytuacji wychowawczych oraz psychologiczno-społecznych.