Wartości i kulturowe uwarunkowania reformy szkolnictwa wyższego na obszarze postradzieckim - Janicki, Michaił; Pelekh, Jurii; Seryy, Andriej (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2013)
W tekście analizowane są uwarunkowania kulturowe i wartościujące aspekty reformy szkolnictwa wyższego na obszarze byłego Związku Radzieckiego. Charakteryzowane są funkcje systemu preferencji wartościowych studentów rosyjskich i ukraińskich. Uzasadniono również model wsparcia psychologiczno-pedagogicznego dla rozwoju sfery wartości u jednostki w procesie uzyskiwania wyższego wykształcenia. Podniesiono również problem tworzenia warunków dla internalizacji nabywanej wiedzy współtworzącej wartości społeczne i moralne.