Miejsce dalszego doskonalenia zawodowego w systemie uczenia się przez całe życie - Tureckiová, Michaela (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2013)
Dalsze doskonalenie zawodowe należy do najbardziej wspieranych i jednocześnie najbardziej śledzonych segmentów kształcenia dorosłych. Również w ramach rozwoju idei uczenia się przez całe życie w krajach europejskich właśnie ta sfera edukacji dorosłych wzbudza, przynajmniej na przestrzeni ostatnich lat, najwięcej zainteresowania, zarówno wśród twórców polityki kształcenia, jak i metodyków edukacji dorosłych i jej pozostałych uczestników. Właśnie te zagadnienia poruszone są w niniejszym artykule, łącząc je z teoretycznym punktem wyjścia współczesnej koncepcji uczenia się przez całe życie i z zastosowaniem tej idei w praktyce kształcenia. Jednocześnie artykuł koncentruje się na porównaniu stanu dalszego doskonalenia zawodowego w Czechach i w innych krajach Unii Europejskiej oraz prezentuje główne kierunki rozwoju tego ważnego elementu uczenia się przez całe życie.