Виховання у просторі музею: сучасні підходи до організації занять у вищій школі - Караманов, Олексій (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2013)
Nowoczesne reformy edukacyjne potrzebują nowych sposobów interakcji w trakcie nauczania. Te nowe metody powinny skoncentrować się na rozwijaniu świadomego stosunku studentów do uczenia się przez działanie. Dlatego tak ważne jest, aby zwrócić uwagę na pomysł nauczycieli edukacji w muzeum, co pomaga podnieść poziom szkolenia, zapewnia bliskie współdziałanie między nauczycielem a uczniami, wzbudza pozytywne emocje, pobudza uczniów do zainteresowania – zwiedzania muzeum, zapewnia komfortowe warunki do nauki i zachęca do wysokiej jakości wiedzy. Specyfiką edukacji muzealnej na uczelni wyższej jest stworzenie zintegrowanego szkolenia, wyobrażenie świata eksponatów muzealnych i doskonalenie swoich umiejętności w różnych sytuacjach.