Przegląd badań nad kompetencjami nauczyciela w dyskursie interakcji w klasie - Schultis, Sławomir; Doñate Banegas, Carmen; Soler Costa, Rebecca; Skoczyńska Prokopowicz, Barbara (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2023)
Interakcja dydaktyczna w klasie kształtuje się pomiędzy rówieśnikami, ale przede wszystkim zasadniczą wagę ma relacja pomiędzy nauczycielem a uczniem, gdyż nauczyciel staje się dla dziecka wzorem do naśladowania przez cały etap edukacji wczesnoszkolnej. Podobnie komunikacja i zaangażowanie są podstawowymi elementami, aby te interakcje przebiegały w korzystny sposób. Wraz z nimi zachodzą procesy nauczania-uczenia się, które sprzyjają rozwojowi dziecka i pozytywnie wpływają na rozwój poznawczy, emocjonalny i społeczny.