Ocena sytuacji finansowej, determinant i poziomu zadłużenia gospodarstw domowych osób starszych - Zalega, Tomasz (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
Starzenie się społeczeństwa jest z jednej strony naturalnym i nieuniknionym procesem, który uwidacznia się w każdej wysoko rozwiniętej gospodarce, a z drugiej strony największym wyzwaniem dla współczesnego państwa, gospodarek i przedsiębiorców. Problem ten zaczyna być istotny również w Polsce. Starsze osoby nie stanowią grupy homogenicznej z punktu widzenia sytuacji finansowej. Zróżnicowane poziomy dochodów gospodarstw domowych osób starszych prowadzą do różnic rynkowych również w sposobach i celach wydatkowania pieniędzy. Co więcej, takie gospodarstwa domowe charakteryzuje również niekorzystna struktura wydatków ze względu na niewielką liczbę członków gospodarstwa oraz wysoki udział stałych wydatków w całkowitym ich poziomie. Celem artykułu jest ocena sytuacji finansowej oraz głównych przyczyn i poziomu zadłużenia gospodarstw domowych osób starszych. Dodatkowo, wyniki badań zostały także wykorzystane do porównania rezultatów otrzymanych przez autora z wynikami badań uzyskanymi w innych ośrodkach badawczych i naukowych.