Dług publiczny krajów Unii Europejskiej a wzrost gospodarczy - Górniewicz, Grzegorz (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
Celem artykułu jest znalezienie potwierdzenia dla znanej tezy autorstwa Carmen Reinhard i Kenneth Rogoffa, głoszącej iż dług publiczny po przekroczeniu poziomu 90% GDP wpływa negatywnie na tempo wzrostu gospodarczego. Badania zostały przeprowadzone na grupie 28 krajów należących do Unii Europejskiej. Zastosowane metody badawcze to komparatywna analiza opisowa, analiza danych statystycznych oraz obliczenia własne.