Тworzenie subiektywnego samopoczucia jednostki - Zavatski, Vadym; Zavatski, Yurii; Spytskaya Lianа (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
Przedmiotem analiz w artykule jest problem subiektywnego samopoczucia jednostki w zakresie zmian transformacyjnych we wszystkich dziedzinach współczesnego życia. Badanie ma na celu analizę wpływu czynników społecznych i psychologicznych na powstawanie subiektywnego samopoczucia jednostki w małżeństwie. Głównym zadaniem badań naukowych jest określenie elementów konstrukcyjnych subiektywnego samopoczucia danej osoby w małżeństwie, jego funkcje i poziomy ekspresji. Badanie zostało oparte na kwestionariuszach, psychodiagnostycznych metodach badania satysfakcji małżeńskiej, osobistego spełnienia w rodzinie (na poziomie operacyjnym i na poziomie wartości, postaw i roli), adaptacji społecznej i psychologicznej, wartości rodzinnych, spójności i oczekiwań względem ról w małżeństwie. Wykazano, że dobrostan subiektywny jednostki w małżeństwie – wielofunkcyjnej integralnej formacji społecznej i psychologicznej, w swojej strukturze obejmuje ocenę poznawczą, motywacji, wartości emocjonalne i elementy behawioralne. Ustalono, że głównymi funkcjami dobrostanu subiektywnego są funkcje regulacyjne, prognostyczne i rozwojowe. Wyróżniono czynniki społeczno-psychologiczne dobrostanu subiektywnego indywidualnej osoby: społeczną i psychologiczną adaptację i tolerancję; wartość orientacji jednostki i dobrobyt partnera w małżeństwie; zadowolenie z małżeństwa; stopień spójności znaczenia wartości rodzinnych w emocjonalnych, intymnych i seksualnych, domowych, rodzicielskich i edukacyjnych polach, pola tożsamości osobistej i społecznej aktywności; możliwość samodoskonalenia i dokonań osobistych, w połączeniu z dominacją wartości rodzinnych; pewność i rolę spójności oczekiwań i wyobrażeń, rolę molestowania; rolę zbieżności zachowań; niski poziom konfliktu w interakcji małżonków (wsparcie i komfort emocjonalny, kultura, komunikacja). Jako główny cel dalszych badań określono właściwości doświadczenia dobrostanu subiektywnego w małżeństwie na różnych etapach cyklu życia rodziny.