Badanie efektywności systemu bankowego Azerbejdżanu za pomocą analizy DEA (2015–2019) - Pitera, Rafał; Baghirov, Alig (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2024)
Głównym celem niniejszego badania jest ocena efektywności banków w systemie bankowym Azerbejdżanu, zidentyfikowanie i porównanie banków efektywnych i nieefektywnych. W tym celu, efektywność 25 banków działających w Azerbejdżanie w latach 2015–2019 została przeanalizowana przy użyciu modeli CCR, BCC oraz modelu Super Efektywności opartego na danych wejściowych. Wyniki analizy dostarczyły informacji na temat poziomów efektywności banków i uwypukliły różnice między bankami efektywnymi a nieefektywnymi. Ponadto, opracowano rekomendacje mające na celu poprawę efektywności banków nieefektywnych, z nadzieją, że sugestie te przyczynią się do bardziej efektywnego wykorzystania zasobów w systemie bankowym. Badanie szacuje, że w ciągu lat efektywność systemu bankowego znacznie wzrosła, a ten wzrost uważa się za odzwierciedlenie pozytywnego wpływu reform i działań usprawniających.