Zastosowanie funkcji użyteczności do oceny zróżnicowania województw w zakresie stopnia wykorzystania technologii informacyjnych w Polsce - Wojnar, Jolanta (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
Celem opracowania jest diagnoza stopnia wykorzystania technologii informacyjnych w ujęciu terytorialnym w trzech kluczowych obszarach, w gospodarstwach domowych, w przedsiębiorstwach i w jednostkach administracji publicznej. Na podstawie wybranych cech diagnostycznych wykorzystując funkcję użyteczności wyznaczono mierniki syntetyczne, które pozwoliły na porządkowanie województw odrębnie dla każdego z obszarów. Analiza miary syntetycznej wskazuje, że w Polsce pod względem stopnia wykorzystania technologii informacyjnych nadal występuje duże zróżnicowanie regionalne. Największe dysproporcje można zaobserwować w obszarze gospodarstw domowych zaś najmniejsze w jednostkach administracji publicznej. W odniesieniu do stopnia wykorzystania IT w gospodarstwach domowych i w przedsiębiorstwach na pierwszych pozycjach w rankingu znalazły się województwa mazowieckie, pomorskie i dolnośląskie. Ocena stanu informatyzacji urzędów pozwoliła na dokonanie zupełnie innego rankingu województw. W tym obszarze wykorzystania IT na pierwszych pozycjach znalazły się województwa śląskie, małopolskie i pomorskie.