Im lepiej pasujesz do swojej pracy, tym lepiej pasujesz do zespołu. Przypadek Polski - Piotrowska, Maria (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2025)
W literaturze dotyczącej dopasowania osoba-środowisko istnieje niewiele badań na temat wpływu, jaki zgodność między pracownikiem a jego pracą wywiera na zgodność między pracownikiem a zespołem, w którym pracuje. Niniejsze badanie rzuca światło na tę relację, ujawniając dwa mechanizmy, poprzez które dopasowanie Osoba-Praca (PJ) wpływa na dopasowanie Osoba-Grupa (PG). W pierwszym mechanizmie wpływ ten jest pośredni przez poczucie własnej wartości i zadowolenie przełożonego, podczas gdy w drugim przez sprawiedliwość interpersonalną i spójność społeczną. Cechy osobowości i płeć są moderatorami. Oba mechanizmy są testowane pod kątem dopasowania popyt-możliwości i dopasowania potrzeba-podaż, a także pod kątem wewnętrznych i zewnętrznych form dopasowania zespołu. W badaniu wykorzystano analizę procesów warunkowych i dane pochodzące z ankiety przeprowadzonej wśród 826 Polaków z tytułem magistra lub licencjata, w wieku 25–45 lat. Wyniki pokazują, że zaspokajanie potrzeb członków zespołu w zakresie autonomii ma silniejszy wpływ na ich pozytywne zachowanie niż zaspokajanie ich oczekiwań dotyczących awansu. Pracownicy, którym przyznano większą niezależność, mają lepsze relacje zarówno ze swoim przełożonym, jak i członkami zespołu.