Metoda inwestycyjna w systemie emerytalnym Meksyku: konsekwencje dla wzrostu gospodarczego i nierówności społecznych - Poteraj, Jarosław (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie i analiza zastosowania metody inwestycyjnej w systemie emerytalnym Meksyku oraz ocena jej wpływu na wzrost gospodarczy, stabilność finansową, nierówności społeczne oraz poziom świadczeń emerytalnych. W szczególności omówiono, w jaki sposób różnorodność i efektywność strategii inwestycyjnych realizowanych w ramach metody inwestycyjnej przez fundusze emerytalne AFORE wpływa na wyniki gospodarcze i nierówności społeczne. Dokonując porównania wyników inwestycyjnych meksykańskich funduszy emerytalnych z międzynarodowymi punktami odniesienia, w artykule przeanalizowano, jak efektywne zarządzanie aktywami może przyczyniać się do wzrostu gospodarczego poprzez akumulację kapitału oraz wpływać na nierówności społeczne poprzez oddziaływanie na dystrybucję dochodów emerytalnych. Reforma emerytalna w Meksyku, wprowadzona w 1997 roku, przekształciła system repartycyjny w system zdefiniowanej składki zarządzany przez prywatne fundusze (AFORE). Wysokie stopy zwrotu z inwestycji mogą wspierać wzrost gospodarczy oraz zmniejszać nierówności społeczne poprzez poprawę adekwatności świadczeń emerytalnych, jednak błędne decyzje inwestycyjne grożą destabilizacją finansową, mogąc nasilać dysproporcje dochodowe wśród emerytów. Na podstawie danych empirycznych dokonano oceny skuteczności metody inwestycyjnej stosowanej przez fundusze AFORE w osiąganiu zrównoważonych rezultatów ekonomicznych i społecznych.