Prosperity, ‘wielka kompresja’ i Reaganomika: wnioski dla polityki gospodarczej - Osiichuk, Dmytro (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
W XX wieku Stany Zjednoczone przeszły przez kilka radykalnych transformacji polityki gospodarczej będących odpowiedzią na zachodzące społeczne, technologiczne i ideologiczne zmiany. Amerykańska gospodarka przeżyła kilka kryzysów i doświadczyła intensywnego wzrostu, który uczynił ją światowym liderem. Bazując na tym historycznym doświadczeniu, możemy wyciągnąć ważne wnioski dla polityki gospodarczej. Trzy podokresy historii ekonomicznej Stanów Zjednoczonych – Prosperity (1920–1929), ‘wielka kompresja’ (1937–1947) oraz Reaganomika (1981–1989) – są poddane pozytywnej analizie w celu znalezienia odpowiedzi na fundamentalne dylematy polityki gospodarczej. Szczególną uwagę poświęcono zmianom instytucjonalnym, polityce redystrybucyjnej i teoretycznym założeniom kształtującym politykę ekonomiczną. Analizowane są ideologiczne złudzenia, które się zmaterializowały w amerykańskiej gospodarce i które nie zostały w odpowiedni sposób zaadresowane przez rządzących, powodując patologiczne zjawiska w polityce i społeczeństwie.