Podaż pieniądza a nierówności dochodowe na przykładzie Stanów Zjednoczonych w latach 1959-2019 - Rajtarski, Krzysztof (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2025)
W 1971 r. decyzją ówcześnie urzędującego prezydenta Stanów Zjednoczonych została zawieszona wymienialność dolara na złoto. Otworzyło to szerokie pole bankom centralnym do znaczącego zwiększania podaży pieniądza. Jednocześnie od końca lat siedemdziesiątych obserwuje się znaczący oraz systematyczny wzrost nierówności dochodowych. Celem artykułu jest sprawdzenie, czy istnieje współwystępowanie podaży pieniądza oraz nierówności dochodowych. Autor wykorzystuje analizę literatury do ustalenia teoretycznego związku między badanymi zmiennymi. Okazuje się, że wzrost podaży pieniądza może przyczynić się do wzrostu nierówności dochodowych poprzez: efekt Cantillona, niedoskonały rynek kredytowy oraz inflację. Dokonano również analizy empirycznej na przykładzie gospodarki Stanów Zjednoczonych w latach 1959–2019. Badanie wykazało bardzo silną korelację między podażą pieniądza oraz nierównościami dochodowymi.