Lekcje z doświadczeń reform fiskalnych w Polsce - Woźniak, Michał Gabriel (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
W artykule zaprezentowano przebieg reform fiskalnych w Polsce od 1990 roku. Autor opisuje reformy dotyczące podatków bezpośrednich i pośrednich, wskazuje na ich niespójności i postuluje zmiany dostosowane do polityki spójności społeczno-ekonomicznej. W celu likwidacji patologii w systemie podatkowym zaleca eliminację znamion przywilejów socjalnych w systemie podatkowym, respektowanie wymogów polityki prorodzinnej, powiązanie progresji i ulg podatkowych dla pobudzenia aktywności zawodowej i skłonności do inwestowania, uproszczenie procedur poboru podatków, usprawnienia aparatu skarbowego i uszczelnienie poboru podatków.