Rozwój potencjału ludzkiego i innowacyjnego na Białorusi - Колесникова, Ирина (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
Celem opracowania jest analiza kapitału ludzkiego jako czynnika zrównoważonego rozwoju i społeczno-ekonomicznego bezpieczeństwa gospodarki. Jest on oparty na innowacjach, efektywności wykorzystania krajowych zasobów i komparatywnych przewagach konkurencyjnych kraju. Kapitał ludzki jest także istotnym czynnikiem rozwoju w oparciu o innowacje. Wskazane jest, aby podnosić rangę i znaczenie inwestycji w kapitał ludzki. Powinien temu towarzyszyć rozwój nowoczesnej infrastruktury informacyjno-telekomunikacyjnej. Kapitał ludzki na Białorusi analizowany jest w oparciu o raporty i rankingi międzynarodowych in-stytucji oceniających poziom innowacji i innowacyjność różnych krajów na świecie, jak: Global Innovation Index, Human Capital Index, Knowlegde Economy Index, E-Government Development Index. Strategia budowania oraz wzmacniania potencjału naukowego i technologicznego musi mieć na celu poprawę efektywności jego wykorzystania, przy respektowaniu następującej triady „czło-wiek jako źródło nowych pomysłów – konkurencyjna gospodarka – jakość środowiska”. Warunkami wzmocnienia innowacyjnej aktywności są zwiększanie efektywności kapitału ludzkiego oraz tworzenie sprzyjającego klimatu dla prowadzenia działalności gospodarczej. Na Białorusi konieczne jest podjęcie licznych działań na rzecz społecznego i finansowego wspar-cia kapitału ludzkiego oraz sfery badawczo-rozwojowej. Przejście do gospodarki opartej na wiedzy wymaga ukończenia systemowej modernizacji, restrukturyzacji działalności badawczo-rozwojowej oraz tworzenia platform technologicznych sprzyjających komunikacji między sektorem publicznym, biznesem i nauką.