Wpływ małych i średnich przedsiębiorstw na rozwój gospodarczy Demokratycznej Republiki Konga - Kamba-Kibatshi, Marcel (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
Od dziesięcioleci Demokratyczna Republika Konga w procesie rozwoju swojej gospodarki w przeważającym stopniu faworyzowała przedsiębiorstwa publiczne kosztem przedsiębiorstw prywatnych. Dopiero w późniejszym okresie, zwłaszcza pod koniec lat 90. XX wieku, władze publiczne w ramach promowania prywatnej inicjatywy, a w szczególności małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP), zwracały część zapłaconych podatków i stosowały ulgi podatkowe dla większości właścicieli przedsiębiorstw prywatnych. Rozwój gospodarczy krajów rozwijających się, takich jak Demokratyczna Republika Konga uzależniony jest od obecności MŚP ze względu na korzyści gospodarcze i społeczne, jakie ze sobą niosą, w tym m.in.: tworzenie nowych miejsc pracy, zmniejszenie ubóstwa, promowanie lokalnych surowców, samowystarczalności żywnościowej, itd. W ostatnich latach w wielu krajach zauważa się wzrost znaczenia i świadomości, zwłaszcza władz w zakresie wpływu małych i średnich przedsiębiorstw na rozwój i dywersyfika-cję produkcji przemysłowej. Pod koniec lat 90. XX w. wraz z rozpoczynającym się w tak olbrzy-mim kraju procesem demokratyzacji, można było zaobserwować wiele destruktywnych działań takich jak grabieże majątku narodowego, które spowodowały zniszczenie bazy ekonomicznej kraju, a tym samym zwiększenie bezrobocia, które już wówczas kształtowało się na zastraszają-cym poziomie, jak również zmniejszenie siły nabywczej ludności. W ostatnich latach można zaob-serwować zjawisko coraz większego ubóstwa społeczeństwa, pomimo pojawienia się niemalże na terytorium całego kraju małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) i wzrostu ich liczby. Przyczyn takiego stanu rzeczy należy upatrywać w rosnącej korupcji, braku stabilizacji sytuacji politycznej kraju, konfliktach natury etnicznej i obawach społeczeństwa dotyczących zmniejszenia siły nabywczej wraz z uratą pracy.