Podatkowe formy pomocy publicznej w Polsce w porównaniu z pozostałymi państwami Unii Europejskiej - Spychała, Marcin (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2021)
W niniejszym opracowaniu została przedstawiona struktura pomocy publicznej w Polsce w porównaniu z pozostałymi państwami Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem instrumentów podatkowych. Preferencje podatkowe są istotną formą pomocy publicznej w Polsce, a ich znaczenie w strukturze udzielanej pomocy różni się w poszczególnych państwach Unii Europejskiej. Zasadniczą wartością artykułu jest dostarczenie aktualnej wiedzy na temat źródeł podatkowych form pomocy publicznej. W niniejszym opracowaniu najpierw omówiono teoretyczne aspekty pomocy publicznej, a następnie przedstawiono podatkowe formy pomocy publicznej w Polsce. W dalszej części przeprowadzono badania empiryczne. W opracowaniu zastosowano następujące metody badawcze: analizę opisową, ilościową oraz porównawczą. Dane statystyczne zaczerpnięto z raportów Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów na temat pomocy publicznej udzielonej w Polsce, które są przekazywane do Komisji Europejskiej i stanowią podstawę unijnych opracowań pt. State Aid Scoreboard dostępnych w bazie danych Eurostat. Preferencje podatkowe stanowią istotną formę pomocy publicznej udzielanej w Polsce, gdyż są drugą (po dotacjach) postacią pomocy publicznej, biorąc pod uwagę jej wartość. Znaczenie pomocy publicznej w postaci instrumentów podatkowych różni się w poszczególnych państwach Unii Europejskiej. W większości z nich preferencje podatkowe są drugą co do wartości formą przyznawanej pomocy publicznej, jednak ich udział w strukturze udzielonej pomocy jest mocno zróżnicowany. Problematyka pomocy publicznej, w tym w szczególności jej podatkowych form, wydaje się być niezwykle intrygująca oraz ważna we współczesnej nauce finansów.