Demografia małych i średnich przedsiębiorstw na Białorusi - Kolesnikova, Irina (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2021)
Demografia biznesu to ważna podstawa informacyjna do podejmowania strategicznych decyzji biznesowych. Pozwala organom instytucjonalnym na optymalne dostosowanie polityki w zakresie rozwoju przedsiębiorczości w gospodarce narodowej w takich obszarach jak rozwój regionalny, zatrudnienie, bezrobocie, edukacja, źródła finansowania małych i średnich przedsiębiorstw, polityka innowacyjna, uproszczenie procedur biurokratycznych, itp. Wskaźniki demografii przedsiębiorstw, odzwierciedlając dostosowywanie struktur gospodarczych do zmieniających się warunków rynkowych, charakteryzują dynamikę rozwoju gospodarczego. Ponadto pozwalają ocenić możliwy wkład, jaki mogą wnieść nowo utworzone przedsiębiorstwa w rozwiązanie problemu bezrobocia poprzez tworzenie nowych miejsc pracy. Jednocześnie organizacja jest postrzegana przede wszystkim jako wspólnota ludzi, a optymalizacja kapitału jest prezentowana jako element uzupełniający do optymalizacji zatrudnienia. W opracowaniu oprócz analizy klasycznych wskaźników demografii biznesu, takich jak aktywność przedsiębiorstw, „narodziny”, „śmierć”, „przetrwanie”, zaproponowano nowy wskaźnik: naturalny wzrost liczby organizacji na Białorusi, liczony zarówno ogółem, jak i według rodzaju działalności gospodarczej. Wykorzystano model regresji, który ujawnił zależność między zmianami demografii biznesu a zatrudnieniem. Badanie pozwala na wypracowanie rekomendacji dla działań w zakresie rozwoju przedsiębiorczości. Zestaw działań wspierających przedsiębiorczość staje się integralną częścią polityki gospodarczej kraju, ważnym czynnikiem zwiększającym poziom „przetrwania” przedsiębiorstw i zwiększającym udział organizacji „szybko rozwijających się”. Przyczynia się to do osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju. Stymulowanie rozwoju i wspieranie małego biznesu, który potrafi szybko reagować na zmiany warunków rynkowych, pomoże zapewnić gospodarce „koronawirusowej” niezbędną elastyczność, co jest szczególnie ważne w kontekście COVID-19.