Organizacja imprez biegowych – niwelowanie wykluczeń oraz podnoszenie jakości życia - Łuczak, Jacek (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2021)
Aktywność fizyczna jest podstawowym czynnikiem rozwoju człowieka – dostarcza satysfakcji, witalności, energii, ma wymiar terapeutyczny i oddziałuje na jakość życia. Liczną grupę sportowców amatorów tworzą osoby narażone na wykluczenia społeczne wynikające z niepełnosprawności, dysfunkcji psychicznych, płci, statusu społecznego czy innych przyczyn. Sport dla tych osób stanowi antidotum na samotność, brak pewności siebie oraz czynnik motywacyjny do pokonywania kolejnych barier, co przekłada się na inne sfery życia. Jednym ze sportów, który w szczególności integruje różne grupy społeczne, jest bieganie, czego potwierdzeniem jest rosnąca liczba biegaczy amatorów, zajęć treningowych im dedykowanych i organizowanych dla nich imprez biegowych. Ważne jest jednak, aby organizatorzy takich imprez zapewnili bezpieczeństwo uczestników oraz dbali o ich satysfakcję i komfort poprzez holistyczne planowanie wszystkich działań organizacyjnych. W pracy postawiono hipotezę badawczą, że czynniki dotyczące bezpieczeństwa oraz komfortu i satysfakcji uczestników odgrywają istotną rolę w organizacji imprez biegowych. Celem artykułu była identyfikacja i ocena ryzyka organizacji zawodów biegowych dla amatorów w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa i satysfakcji wszystkim interesariuszom wydarzenia. W szczególności autor zwraca uwagę na czynniki ryzyka o charakterze społecznym, sprzyjające integracji, związane z przeciwdziałaniem wykluczeniom. W artykule zaprezentowano wyniki badań dla krajowych zawodów obejmujących biegi na dystansie 21 i 42 km. Identyfikację czynników ryzyka wykonało 10 ekspertów (metoda delficka), a w szacowaniu ryzyka wzięło udział 27 przedstawicieli 7 imprez biegowych organizowanych w Polsce (2017–2018) (szacownie ryzyka, kwestionariusz). Szacowanie ryzyka dokonane zostało na podstawie średniej (skutku i prawdopodobieństwa). Rezultaty badania dostarczają jednoznacznych informacji o sferach organizacji imprez sportowych, które w najwyższym stopniu mogą rzutować na bezpieczeństwo i komfort ich uczestników oraz percepcję zawodów. Pośród kluczowych ryzyk znalazły się m.in. niedostateczne zasoby finansowe oraz organizacyjne, przepustowość trasy, problemy techniczne. Podjęto także dyskusję z wynikami innych badaczy, prowadzących badania w zakresie organizacji imprez sportowych i zarządzania ryzykiem.