Sytuacja ekonomiczna gospodarstw domowych w Polsce i Czechach. Analiza porównawcza - Ćwiek, Małgorzata; Trzcińska, Kamila (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2022)
Rozkłady dochodów mogą powodować zakrojone na szeroką skalę przemiany w strukturze społecznej, a także w jakości życia. Celem artykułu jest porównanie sytuacji ekonomicznej gospodarstw domowych w Polsce i Czechach. Analizie poddano poziom i zróżnicowanie rozkładów dochodów gospodarstw domowych oraz poziom ubóstwa ze względu na wybrane cechy społeczno-ekonomiczne respondenta lub gospodarstwa domowego. Wszystkie wnioski oparte są na wynikach European Quality of Life Surveys. Do opisu rozkładu dochodu ekwiwalentnego netto zastosowano model Singha- -Maddali. Parametry estymacji uzyskano metodą największej wiarogodności. Obliczono statystyki opisowe charakteryzujące ogólną sytuację w Czechach i Polsce oraz w wybranych grupach społeczno-ekonomicznych. W celu przeanalizowania zasięgu, głębokości i nasilenia ubóstwa w rozważanych krajach obliczono wskaźniki zagregowane. Przeprowadzone badania wskazują na duże podobieństwo zarówno rozkładu dochodów ekwiwalentnych, jak i grup społeczno-ekonomicznych szczególnie narażonych na ubóstwo monetarne.