Znaczenie absorpcji funduszy Unii Europejskiej w rozwoju społeczno-gospodarczym podregionów Polski, Czech i Słowacji - Spychała, Marcin (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2023)
W ramach polityki spójności UE wyodrębnia się regiony lepiej i gorzej rozwinięte biorąc pod uwagę jedynie wartość PKB per capita. Na tej podstawie ustala się m.in. obszary kwalifikujące się do uzyskania wsparcia z programów pomocowych budżetu ogólnego UE. Celem artykułu jest próba określenia zależności pomiędzy absorpcją funduszy unijnych a zmianami poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego w ujęciu regionalnym. Badania przeprowadzono na poziomie 95 jednostek NUTS-3 w Polsce, Czechach i Słowacji w trzech etapach. W pierwszym etapie określono poziom rozwoju podregionów w Polsce, Czechach i Słowacji, wyodrębniając na podstawie 31 wskaźników trzy czynniki tego rozwoju: „społeczeństwo”, „gospodarkę” oraz „środowisko naturalne”. W drugim etapie przedstawiono zróżnicowanie absorpcji funduszy unijnych w badanych jednostkach. W trzecim etapie określono zależności pomiędzy wielkością absorpcji a zmianami poziomu rozwoju w układzie czynników tego rozwoju. W artykule postanowiono zweryfikować hipotezę, według której absorpcja funduszy unijnych wpłynęła przede wszystkim na rozwój składowej „gospodarka”. W rezultacie przeprowadzonego badania stwierdzono, że absorpcja funduszy unijnych w największym stopniu wpłynęła na zmiany poziomu rozwoju „gospodarki”. Potwierdza to właściwy kierunek interwencji środków UE, które były udostępniane przede wszystkim na rozwój tego czynnika rozwoju.