Efektywność działalności naukowej i transferu technologii w szkolnictwie wyższym w Polsce - Łącka, Irena; Brzezicki, Łukasz (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2023)
Celem artykułu jest pomiar i ocena efektywności działalności naukowej i transferu technologii do gospodarki przez publiczne szkoły wyższe w Polsce oraz sformułowanie rekomendacji dla polityki państwa na rzecz zwiększenia efektywności procesu transferu technologii przez nie. W badaniu dokonano pomiaru aktywności naukowej i transferu technologii oddzielnie w dwóch grupach szkół wyższych (tj. uniwersytetach i politechnikach). Do badania wykorzystano dwa modele nieradialne SBM i BP-SBM, należące do nieparametrycznej metody Data Envelopment Analysis (DEA). Wszystkie badane szkoły wyższe są bardziej efektywne w zakresie badań podstawowych niż transferu technologii do gospodarki. Uczelnie techniczne są bardziej efektywne w transferze technologii, a uniwersytety w badaniach podstawowych. W większości przypadków uczelnie techniczne są bardziej efektywne w działalności naukowej niż uniwersytety w transferze technologii. Badania pokazują, że uniwersytety niemal w całości koncentrowały się na badaniach podstawowych, a uczelnie techniczne w różny sposób angażowały się w badania podstawowe i transfer technologii do gospodarki. Wyniki badań potwierdziły występowanie bardzo słabych powiązań nauki i biznesu w zakresie transferu wiedzy i technologii do gospodarki. Wynika to z wielu czynników. Autorzy przedstawili rekomendacje niezbędnych działań, które umożliwią zwiększenie transferu technologii przez publiczne uniwersytety w Polsce. Interesującym kierunkiem przyszłych badań jest pomiar i ocena efektywności transferu technologii drugiej grupy podmiotów NSI w Polsce, tzn. instytutów badawczych.