Pozytywne środowisko pracy w administracji publicznej - Piotrowska, Maria (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2023)
W oparciu o wiedzę na temat motywacji w zespołach programistów, którzy od kilku lat stosują metody zwinne, niniejsze badanie określa zależności między motywatorami, charakterystykami osób, cechami osobowości i wynikami pracy w odniesieniu do dwóch grup wiekowych urzędników administracji publicznej w Polsce. Celem badania jest identyfikacja czynników motywujących, które znacząco przyczyniają się do tworzenia pozytywnego środowiska pracy, w którym pracownicy administracji publicznej czują się usatysfakcjonowani swoją pracą i mają poczucie przynależności do swojej organizacji. Model Motivators, Outcomes, Characteristics and Context (MOCC), opracowany przez Sharp i in. (2009) do zbadania motywacji informatyków, służy w niniejszym opracowaniu do zrozumienia złożonego zagadnienia motywacji w administracji publicznej. Analiza związków między motywatorami a efektami pracy, z uwzględnieniem orientacji na osiągnięcia i innowacyjność pracowników, a także cech osobowości, opiera się na modelach mediacyjnych. Źródłem danych do oszacowania modeli jest badanie ankietowe przeprowadzone wśród pracowników administracji publicznej w wieku 25–45 lat mających wykształcenie wyższe. Wyniki pokazują, że urzędnicy najlepiej reagują na trzy czynniki motywujące, a mianowicie możliwości rozwoju, szacunek i pracę zespołową. Młodsi urzędnicy potrzebują jasnej ścieżki rozwoju, starsi zaś – szacunku ze strony przełożonych. Nastawienie na osiągnięcia u młodszych urzędników i innowacyjność u starszych pracowników w połączeniu z otwartością i ugodowością przekładają się na lepsze wyniki w pracy pod warunkiem, że pracownicy są zadowoleni z pracy zespołowej.