Kształtowanie ładu strukturalnego w oparciu o teoretyczne podstawy konsensusu społecznego - Piontek, Franciszek; Piontek, Barbara (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
Celem niniejszego artykułu jest wskazanie: • istoty konsensusu społecznego, • teoretycznych podstaw jego funkcjonowania i ich ewolucji, • wybranych dziedzin życia społeczno-gospodarczego, w których konsensus znajduje zastosowanie, • warunków niezbędnych dla sprawnego i efektywnego funkcjonowania konsensusu. Hipoteza (w ujęciu syntetycznym) przyjęta dla badań: efektywne i sprawne kształtowanie ładu strukturalnego w oparciu o konsensus społeczny uwarunkowane jest jego relacją do norm składowych Konstytucji Świata. Wnioski wynikające z rozważań: • konsensus społeczny – ukształtowany w wyniku jego ewolucji jako paradygmat – jest nadal miernikiem godności człowieka, demokracji i wolności; • wiarygodność w funkcjonowaniu konsensusu społecznego zapewniają normy, składowe Konstytucji Świata – tak po stronie jego podmiotów, pośredników i adresatów; • strażnikiem konsensusu społecznego jest warstwa społeczna – inteligencja; • za warunki funkcjonowania konsensusu społecznego – we wszystkich wymiarach – odpowiada państwo. Wolny rynek nie może wyręczać w tym zakresie państwa.