Lekcje z polskiej drogi transformacji - Woźniak, Michał Gabriel (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
W artykule porównano cechy koordynacji kierowanej przez państwo i rynkowej. Wywodzi się z nich konieczność powrotu do kapitalizmu. Autor opisuje rolę państwa w procesie urynkowienia nieprywatnej gospodarki centralnie planowanej, dylematy modernizacji państwa, problemy wyłaniające się ze zbyt forsownej dynamiki przejścia do rynku. Na tym tle wskazuje na główne cechy polskiej transformacji oraz popełnione błędy. Podjął również próbę odpowiedzi na pytanie czy możliwy był wybór alternatywnego wzorca kapitalizmu niż postulowany przez konsensus waszyngtoński. Autor postuluje wykorzystanie wniosków płynących z krytycznej analizy polskiej drogi transformacji w nowej fali reformowania gospodarki i funkcjonowania sektora publicznego w Polsce.