Horyzontalna segregacja zawodowa i luka płacowa ze względu na płeć w świetle społecznej wartości pracy i zrównoważonego rozwoju. Przykład Polski - Andrałojć, Magdalena (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2025)
Utrzymywanie się horyzontalnej segregacji zawodowej oraz luki płacowej ze względu na płeć stanowi istotne wyzwanie w realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju (SDGs). Osiągnięcie tych celów wymaga uwzględnienia zarówno ekonomicznych, jak i społecznych aspektów pracy. W ostatnich latach w dyskursie akademickim coraz częściej porusza się temat społecznej wartości pracy, który stanowi tło analiz zawartych w niniejszym artykule. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie jaki jest stopień feminizacji i międzypłciowej luki płacowej w zawodach o różnym poziomie społecznej wartości. Postawiona hipoteza zakłada, że zawody o wysokiej wartości społecznej są bardziej sfeminizowane i cechują się niższym poziomem międzypłciowej luki płacowej w porównaniu do zawodów o niskiej wartości społecznej. W badaniu zastosowano metodę mieszaną, łączącą dane ankietowe z 2020 roku oraz dane statystyczne Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), koncentrując się na zawodach sklasyfikowanych na trzecim poziomie klasyfikacji ISCO-08. Połączenie tych dwóch źródeł danych umożliwia szczegółową analizę segregacji płciowej i luki płacowej w odniesieniu do społecznej wartości pracy. Badanie wykazało, że w zawodach o wyższej wartości społecznej luka płacowa jest niższa, ale jednocześnie większość tych zawodów jest silnie sfeminizowana. Wyniki te rzucają nowe światło na ustalenia Strawińskiego (2018), który wskazywał, że najmniejsze różnice w wynagrodzeniach występują w zawodach o niemal zrównoważonym udziale kobiet i mężczyzn.