FinTech jako kluczowy czynnik finansowania rozwoju MŚP w erze cyfrowej - Pohulak-Żołędowska, Elżbieta; Wójcik-Czerniawska, Agnieszka (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2025)
Niniejszy artykuł analizuje rolę technologii finansowej (FinTech) w rozwiązywaniu wyzwań stojących przed małymi i średnimi przedsiębiorstwami (MŚP) w zakresie dostępu do finansowania. Rozpoczyna się od zbadania historycznego kontekstu innowacji finansowych i ich wpływu na wzrost gospodarczy i stabilność. Kryzys finansowy z lat 2007–2008 uwypuklił potrzebę alternatywnych rozwiązań finansowych, co doprowadziło do pojawienia się FinTech jako przełomowej siły w sektorze bankowym. W artykule omówiono różne bariery w finansowaniu MŚP, w tym wysokie koszty, asymetrię informacji i brak zabezpieczeń, a także sposób, w jaki rozwiązania FinTech sprostały tym wyzwaniom. Dzięki zastosowaniu cyfrowych usług finansowych i innowacyjnych modeli biznesowych, FinTech ułatwił szybsze, łatwiejsze i tańsze procesy udzielania pożyczek i pozyskiwania kapitału dla MŚP. Zmniejszyła również asymetrię informacji dzięki wykorzystaniu alternatywnych źródeł danych i zaawansowanej analityki. Artykuł podkreśla również rolę dużych firm technologicznych w dostarczaniu cyfrowych produktów i usług finansowych, obok tradycyjnych instytucji finansowych i startupów FinTech. Ponadto podkreślono szerszy wpływ FinTech na MŚP, w tym poprawę wydajności operacyjnej, ułatwienie ekspansji międzynarodowej i wspieranie innowacji. Ogólnie rzecz biorąc, FinTech jest przedstawiany jako kluczowy czynnik umożliwiający wzrost MŚP i rozwój gospodarczy zarówno na rynkach krajowych, jak i międzynarodowych.