Fundamentalne charakterystyki nierówności społecznych w Polsce w kontekście rozwoju gospodarczego - Woźniak, Michał Gabriel (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
W artykule zaprezentowano proces zmian nierówności dochodowych w Polsce w latach 1990–2014. Dla przezwyciężania procesu narastania nierówności dochodowych wskazano na potrzebę koncentracji polityki społecznej na ograniczaniu nierówności powodujących dostosowania pasywne. W artykule wskazano również na narzędzia przydatne w przezwyciężaniu nierówności społecznych sprzyjające równocześnie podnoszeniu jakości życia we wszystkich sferach bytu ludzkiego.