Outsourcing w kontekście klastrowego modelu biznesu - Chorób, Roman (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2025)
Głównym celem niniejszego opracowania jest próba ukazania outsourcingu jako narzędzia wspomagającego modyfikację modelu biznesu w odniesieniu do struktur klastrowych, będącego jednym z czynników wpływających na wzrost konkurencyjności i osiągnięcie sukcesu. W dalszej części przybliżono zagadnienie koopetycji podmiotów gospodarczych w aspekcie podniesienia ich konkurencyjności, jak też osiągania przez nich sukcesu biznesowego. Dokonano krótkiej prezentacji modeli i strategii biznesowych w kontekście klastrów, jak też outsourcingu jako konwersji modelu biznesu. Poddano rozważaniom znaczenie i rolę outsourcingu w strukturach klastrowych, jak też przybliżono przykłady implementacji elementów outsourcingu w klastrach krajowych i zagranicznych. Rozważania poparto wynikami badań, wzbogacając tym samym podjętą problematykę. W opracowaniu postawiono tezę badawczą, że wdrożenie outsourcingu w klastrach umożliwia optymalizację kosztów, zwiększenie efektywności i koncentrację na swoich kluczowych kompetencjach. Z uwagi na złożoność i ważność, niniejsza problematyka stanowi przesłankę do podjęcia kolejnych badań w przyszłości.