Bariery ekonomiczne i ich wpływ na dostęp do usług ochrony zdrowia - Neugebauer, Jan; Lovětínská, Ivana; Vokoun, Marek; Rotschedl, Jiří (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2025)
Dostęp do opieki zdrowotnej jest obecnie bardzo powszechny. Osoby zdrowe zazwyczaj nie przywiązują wagi do sposobu dostępu do placówek opieki zdrowotnej. Jednak najczęstszym klientem placówki opieki zdrowotnej nie jest osoba zdrowa, lecz cierpiąca. W takim przypadku wiele ograniczeń może wpływać na dostęp do odpowiedniej opieki. Głównym celem badania była identyfikacja wszystkich potencjalnych barier ekonomicznych, które utrudniają dostęp do placówek opieki zdrowotnej. Stworzyliśmy podstawy teoretyczne, wykorzystując metodę PRISMA-PICOT, a następnie skupiliśmy się na podejściu jakościowym, wykorzystując wywiady półustrukturyzowane do weryfikacji naszych teorii. Wyniki pokazują, że różne grupy osób funkcjonujące się w odmiennych uwarunkowaniach są podatne na zagrożenia. W zależności od podatności danej grupy i jej specyficznych potrzeb, istnieją różne bariery ekonomiczne, od niskich dochodów po niewystarczające możliwości podróżowania. Na przykład osoby z obszarów wiejskich często mają ograniczone możliwości transportu, a wiele z nich nie jest w stanie skorzystać z telefonu komórkowego, aby wezwać pomoc w nagłych wypadkach. Służby socjalne w Czechach zapewniają wsparcie osobom w radzeniu sobie z konkretnymi sytuacjami. Nie rozwiązuje to jednak kryzysu finansowego ani problemów zdrowotnych pacjentów w trudnej sytuacji. Żeby zredukować ryzyka występujące wśród tej grupy osób należy edukować i upowszechniać wiedzę. Może to prowadzić do lepszego zrozumienia własnego zdrowia i dostępu do opieki zdrowotnej, gdy jest ona potrzebna.